Agricultura de precizie este o tendință mondială, care de 10 ani atrage atenția asupra utilizării tehnologiilor performante și realizării unui model de management durabil în agricultură. Prin automatizarea proceselor agricole, în urma analizării probelor de sol și plante și prin aplicarea unei norme de distribuție variabile a îngrașămintelor (VRA) folosind un utilaj inteligent dotat cu ghidare automată, fermierii pot îmbunătăți toți indicatorii în ferma lor economisind în același timp resursele utilizate (tehnică, sol, semințe, forță de muncă).Una dintre cele mai cunoscute abordări în agricultura de precizie este Rata Variabilă de Aplicare (VRA), aceasta fiind utilizată cel mai adesea la fertilizarea de bază sau la semănat.
Rata Variabilă de Aplicare (VRA) reprezintă un avantaj deosebit în cazul fertilizării deoarece, în loc să se aplice o cantitate uniformă de îngrășământ pe întreaga suprafață, se aplică doar atât cât trebuie și numai acolo unde este necesar. În acest sens se recoltează probe de sol, efectuându-se analize de laborator ale probelor, pentru a stabili disponibilitatea nutrienților. Rezultatele analizelor agrochimice oferă o idee clară asupra terenului, evidențiind zonele cu deficit de nutrienți și zonele unde planta are deja suficienți macro și micronutrienții nemaifiind nevoie să intervenim. Totodată, în urma analizelor putem stabili care produs este cel mai potrivit și în ce cantitate, în acest fel, îngrășământul fiind aplicat atât cât este necesar, scăzând costurile și reducând impactul asupra mediului. Vrei să afli mai multe despre cum să folosești resursele pe care le ai în sol citește mai multe aici:
În cazul în care suprafețele agricole sunt fertilizate cu doză unică, unele zone vor rămâne excesiv de saturate cu nutrienți, iar zonele slab aprovizionate nu vor putea hrăni plantele cu toate elementele de care acestea au nevoie, astfel obținându-se randamente inegale în aceeași solă.
Beneficii pentru fermieri în urma aplicării ratei variabile (VRA):
- Optimizarea costurilor cu îngrășămintele
- Creșterea și uniformizarea randamentelor în aceeași solă;
- Recuperarea mai rapidă a investițiilor prin reducerea costurilor cu fertilizatul;
- Îmbunătățirea pe termen lung a fertilității solului
Beneficii pentru sectorul agricol datorate aplicării cu rată variabilă (VRA)
- Modernizarea tehnologiilor folosite
- Îmbunătățirea performanței activității
- Rimpactului asupra mediului
- Accesul la fonduri publice pentru inovare în agricultură
Prin intermediul platformei GeoScan, fermierul poate vizualiza rezultatele analizelor de sol, hărțile de distribuție a nutrienților și recomandările privind aplicarea de îngrășăminte cu rată variabilă. Prin intermediul acestei platforme se poate observa Indexul de vegetație al culturilor, și se poate alcătui o hartă de aplicare variabilă a azotului în vegetație, atunci când este necesar.Harta de aplicare variabilă cu azot din perioada de vegetație și diferențele de costuri obținute cu această tehnologie
Optimizarea fertilizării cu fosfor prin tehnologia VRA-povești de succes!
În urma aplicări tehnologiei VRA, așa cum reiese din tabelul de mai sus, fermierul a obținut o reducere a costurilor la fertilizarea cu fosfor de 23 euro/ha: