La ce te ajută aplicarea de desicant cu drona agricolă?
Ucraina era deja țara cea mai avansată din Europa, în folosirea dronelor agricole în agricultură și înainte de începerea războiului, însă odată cu începerea războiului, folosirea dronelor a devenit tot mai prezentă în activitatea zilnică a fermierilor ucrainieni.
Cu siguranță cunoașteți deja majoritatea modalităților în care pot fi utilizate dronele agricole – pentru aplicat tratamente fitosanitare, pentru fertilizat sau pentru aplicat semințe. Însă în acest an, dronele au fost folosite tot mai mult, inclusiv la noi în țară, pentru a aplica desicant, sau mai bine spus substanțe care să ajute ca fructele culturilor să se coacă uniform și mai repede, fără însă a diminua cantitatea sau calitatea producției.
Avantajele aplicării desicantului cu drona
Prin aplicarea acestor substanțe cu drona, se înlocuiește aplicarea lor cu autopropulsata și implicit costurile sunt diminuate. Astfel, principalele avantaje ale aplicării cu drona sunt:
✅ costul de achiziție al dronei este semnificativ mai mic decât cel al unei autopropulsate. Ba mai mult, cu suma de bani plătită pe achiziția unei autopropulsate, se pot achiziționa numeroase drone (10+) pentru efectuarea de aplicări.
✅ costul de operare al unei drone este mult sub costul de operare al unei autopropulsate; gândiți-vă numai la cantitatea de combustibil economisită
✅ deși este capabilă să intre în cultură și atunci când aceasta este deja înaltă, acesta fiind și scopul principal al unei autopropulsate de aplicat tratamente fitosanitare, tot vor exista pierderi de producție datorită distrugerii culturii sau datorită scuturării semințelor. Cu drona, vei zbura întotdeauna deasupra culturii și nu o vei atinge, nu o vei scutura și nici nu vei avea nevoie de urme tehnologice.
✅ gradul de automatizare este mai scăzut la o autopropulsantă comparativ cu o dronă iar gradul de instruirea a personalului este invers proporțional – pentru operarea unei autopropulsate, operatorul va avea nevoie de mai multă experiență și școlarizare, comparativ cu operatorul unei drone sau al unui roi de drone.
✅ siguranța personalului – oricât de bine ar fi închise cabinele echipamentelor autopropulsate, tot există riscul ca operatorul să intre în contact cu substanțele aplicate, însă aplicarea cu drona, permite ca operatorul să fie plasat la o distanță sigură de zona de aplicare.
✅ dronele asigura acoperirea mai uniformă a plantelor cu substanțele de disecare, mai ales în situația culturilor foarte înalte sau dese, datorită curenților turbionari de aer și și duzelor cu cap rotativ folosite.
Dar care sunt avantajele desicării, aceasta fiind o practică relativ nouă pentru fermierii din România?
Înainte de a începe să enumerăm avantajele acestei practici, trebuie sa explicăm că aceasta este o practică care nu este neapărat folosită la scară largă și pentru o gamă mare de culturi. În acest moment, desicarea este o practică des întâlnită în cazul culturilor de floarea soarelui, rapiță și soia, însă care începe să fie folosită și la culturi precum grâul, porumbul sau cartoful.
Desicarea are loc cu 7 pâna la 10 zile înaintea recoltării și este folosită în special în cazul în care vremea se anunță ploioasă, iar cultura trebuie recoltată. Principalele avantaje ale desicării sunt:
Gradul de coacere (umiditatea) culturilor este uniformizat, iar recoltatul poate fi făcut mai devreme sau în condiții prielnice, astfel eliminându-se pierderile.
Desicantul ajută și cu controlul buruienilor, acestea fiind uscate în momentul recoltării și ușurând procesul de recoltare, în același timp reducând cantitatea de corpuri străine din semințele recoltate.
Optimizarea planificării și execuției lucrărilor de recoltat
Economisirea de bani, curent sau motorină pentru a usca producția în uscătoare de cereale
Posibilitatea de a recolta mai devreme și de a vine când prețul este mai bun.
Abonează-te pentru mai multe informații despre drona XAG: