Monitorizarea terenurilor poate fi una dintre cele mai importante investiții în gestionarea riscurilor pe care un agricultor le poate face. Este, de asemenea, un lucru care poate da rezultate – destul de semnificative.
A existat o perioadă în care, după însămânțare, agricultorii se întorceau în solele lor să fertilizeze și apoi nu se mai întorceau până în sezonul de recoltat. Au trecut acele timpuri. Fermierii de succes de astăzi consideră analiza culturilor în timp real ca fiind una dintre cele mai valoroase metode de a-și proteja investițiile și recunosc faptul că monitorizarea dezvoltării culturilor este una dintre metodele de gestionare a riscurilor și a gestionării fermelor, care își scot rapid investiția.
De ce monitorizarea culturilor devine din ce în ce mai folosită?
Fermierii au înțeles că trebuie să observe în timp real problemele apărute în solele lor ca să evidențieze și să trateze problemele înainte ca acestea să provoace daune asupra culturii. Din ce în ce mai mulți fermieri se bazează pe monitorizarea terenurilor deoarece s-a constantat că mai multe cunoștințe conduc la o înțelegere mai clară a problemelor și la decizii mai inteligente.
Cum să urmăriți culturile – sezonier sau pe tot parcursul anului?
Adesea, fermierii se gândesc la monitorizare în termeni de un anotimp, cum ar fi de la semănat până la reintrarea în vegetație. În acest moment, fermierii și agronomii în mod obișnuit investighează insecte, boli și buruieni. În același timp, alți specialiști recomandă monitorizarea pe teren, combinată cu prelevarea de probe din sol, care să fie efectuată de la șase luni până la un an înainte de semănare. Aceasta reflectă o tendință mai largă spre cercetarea proactivă, mai degrabă decât reactivă. În această abordare, nu este vorba numai de reacția la probleme după ce ați văzut un simptom pe teren. Mai degrabă, aceasta include planificarea, cercetarea și pregătirea pe parcursul a ceea ce este în mod obișnuit privit ca „cercetarea în afara sezonului„.
Fermierii văd analizarea culturilor ca investigație activă care trebuie efectuată. Sfatul specialiștilor agronomi pentru agricultori cu privire la fazele de dezvoltare: Imediat ce cultura iese din pământ, vrei să fii la curent cu ce se întâmplă acolo. Este important să-ți amintești că vrei să hrănești planta înainte de perioada de înflorire, pentru că odată ce acestea înfloresc, planta își îndreaptă atenția spre sămânță, iar în momentul în care acest lucru se întamplă, planta s-a mutat de la faza de creștere la stadiul de maturitate. Imediat după polenizare există o ultimă fereastră pentru a aplica un plus de azot care ar putea duce la creșterea proteinelor, dar fereastra se închide în mai puțin de o săptămână.
Ce tehnologii ar trebui să folosim?
Tehnologia nu a avansat atât de departe încât să ne putem permite să fim în mai multe locuri dintr-o dată, ceea ce înseamnă că majoritatea fermierilor nu pot ajunge regulat la toate solele lor pentru a monitoriza dezvoltarea culturilor la nivel local. Și chiar dacă au ocazia să viziteze toate parcelele, nu au timp să evelueze problemele de pe întregul teren. Adesea, starea culturilor diferă între capetele și interiorul parcelelor.
În ultimii ani unii fermieri au recurs la utilizarea dronelor pentru a vizualiza câmpurile, dar aceasta tehnologie necesită, de asemenea, o prezență fizică la câmp, iar imaginile de dronă nu oferă suficiente detalii pentru a furniza informații complete de care fermierul are nevoie. În plus folosirea dronelor este îngreunată și de factori precum autonomia de zbor, factorul uman și condițiile meteo.
O soluție foarte utilă ar putea fi serviciul de scanare prin satelit a câmpului GeoSCAN. Cu ajutorul imaginilor din satelit ale câmpului, indicele de vegetație special dezvoltat și datele meteo din programul GeoScan oferă o imagine detaliată a fiecărui lot și dezvoltarea oricărei culturi fără ca fermierul să fie nevoit să părăsească biroul. Toate datele sunt vizibile pe o platformă web, precum și printr-o aplicație mobilă. Imaginile satelitare frecvente (la fiecare 4 până la 8 zile) asigură relevanța informațiilor și a datelor meteorologice ce pot fi asociate cu datele de la o stație meteo situată în câmp, astfel încât datele sunt mai precise. Programul oferă, de asemenea, date privind fazele fenologice (de creștere) a culturilor, precum și recomandări pentru perioadele corespunzătoare de stropire și de semănare.
Cu ajutorul imaginilor GeoSCAN fermierii pot detecta zonele slab dezvoltate în solă și să ia măsuri în timp util pentru a elimina problema. Dacă problemele nu se datorează dăunătorilor, secetei, inundațiilor, omisiuni în prelucrarea sau alte probleme vizibile cu ochiul liber, mulți fermieri aleg să preleveze mostre de sol și de plante pentru a determina dacă culturile nu duc lipsă de anumiți nutrienți. Hărțile de sol din eșantionarea solelor sunt, de asemenea, vizibile în GeoSCAN. Deseori, fermierii aleg să profite de servicii complexe pentru prelevare de probe vegetale și de sol, analize și recomandări de fertilizare gen AgroBalance. Astfel fermierii prevăzători au parte de un ciclu complet de servicii legate de îngrijirea culturilor, asigurându-se că nu vor avea surprize neplăcute atunci când vine timpul pentru recoltă.
Doriți să aflați mai multe despre monitorizarea culturilor prin GeoSCAN și îngrijirea acestora cu AgroBalance? Contactați specialiștii Vantage astăzi!