Drone agricole evoluează de la an și chiar dacă le-am adus pe piața din România de aproximativ 3 ani suntem deja la a treia generație de drone. Astfel, din toamna anului trecut, am lansat modelul de dronă XAG P100PRO, una dintre dronele agricole comerciale disponibile în piață cu cea mai mare capacitate, cu un rezervor de lichide de 50 de litri și unul de solide de 80 litri.
Cu acesta ocazie, colegul nostru, Silviu, care este Product Manager XAG, ne-a răspuns la câteva întrebări.
Ce părere ai despre noul model de drona XAG P100PRO?
Acesta dronă ne oferă o privire spre viitor, deoarece vine cu tehnologii software și hardware la care nu ne-am fi gândit că ar fi posibile cu un an în urmă. Dintre acestea o să menționez doar câteva dintre ele și anume:
1. Pompele peristaltice au aproape un debit dublu comparativ cu modelul anterior, practic au crescut de la 12 L/min la 22 L/min.
2. Radarul de obstacole scanează până la o distanță de 80m în față, aproape cât lungimea unui teren de fotbal.
3. Prinderea elicelor pe motor nu mai este fixă. Elicele se pot mișca pe verticală, iar acest lucru aduce o mare îmbunătățire în ceea ce privește stabilitatea și autonomia dronei.
Mulți fermieri se întreabă dacă randamentul unei drone poate atinge randamentul unei mașini de erbicidat tractate sau autopropulsate. Ce poți să ne spui despre asta?
Să le luam pe rând și să stabilim un lucru încă de la început: cu cât este mai mare gradul de comasare al parcelelor, cu atât randamentul mașinilor este mai crescut.
În cazul unei drone agricole este valabil același lucru. Productivitatea unei drone este comparabilă/similară cu a unei mașini de erbicidat tractată. Într-adevăr, o mașină autopropulsată poate să acopere o suprafață de 3-4 ori mai mare prin comparație cu o dronă. În schimb, dacă efectuăm tratamente cu 3 drone în același timp, acestea pot acoperi o suprafață comparabilă cu mașină autopropulsată.
Drona XAG P100PRO: Soluția versatilă pentru tratamentele agricole în orice condiții
Acum, hai să vorbim și de avantajele dronei, pe care celelalte mașini de erbicidat nu le au.
Primul avantaj este acela că drona XAG P100PRO poate efectua tratamente în orice condiții, adică în cultură mare sau mică, atât ziua, cât și noaptea, în condiții de sol umed sau uscat. În unele dintre aceste condiții, mașinile terestre au mari dificultăți sau este chiar imposibil să efectueze tratamentele. Fermierii știu mult mai bine ce înseamnă să întârzii un tratament împotriva dăunătorilor una sau mai multe zile sau chiar să nu îl faci.
Zborul către eficiență: Cum drona agricolă devine investiția cu cea mai rapidă amortizare în fermă
Din punct de vedere al costurilor, cred că nici nu mai este cazul să facem comparație, pentru că drona are costuri mult mai reduse, atât de exploatare, cât și de achiziție, prin comparație cu echipamentele terestre, indiferent că vorbim de mașini tractate sau autopropulsate. În ambele cazuri, vorbim de echipamente a căror valoare cumulată depășește ușor 100k euro, în schimb costul unei drone este mult, mult mai mic.
Practic, drona XAG P100PRO agricolă este utilajul cu cea mai rapidă amortizare a investiției dintr-o fermă.
Dacă dorești să afli mai multe detalii și să fii la curent cu ultimile noutăți ale agriculturii de precizie, abonează-te la newsletterul nostru: