Știm cu toții că resursele pe planetă sunt limitate și că există la orice nivel presiunea de a ne îndrepta spre o agricultură durabilă. Toți fermierii îți doresc o dezvoltare sustenabilă dar mai ales o optimizare a costurilor și economie la inputuri pentru a-și maximiza profitul la sfârșitul campaniei.
Îmbunătățirea durabilității producției agricole depinde în principal de evoluția utilizării eficiente a azotului. Agricultura de precizie vine cu soluții în acest sens, una dintre acestea este tehnologia de aplicare a îngrășămintelor cu doză variabilă ce permit aplicarea cantităților potrivite la locul potrivit. Acest lucru ajută atât la menținerea recoltelor, cât și la evitarea pierderilor de îngrășăminte.
Câteva dintre cele mai importante probleme de astăzi pentru politica agricolă din lumea dezvoltată implică impactul consumului ridicat de azot asupra mediului și poluarea asociată a ecosistemelor acvatice și terestre.
Eficiența aplicării Azotului – o provocare necesară pentru o agricultură durabilă
Eficiența utilizării azotului trebuie îmbunătățită dacă fermierii îți doresc să depășească provocările sistematice, cum ar fi degradarea mediului, contribuția agriculturii la schimbările climatice, asigurarea și securitatea aprovizionării cu alimente și bunăstarea acestora. Tehnologiile de aplicare cu doză variabilă (VRA) pot ajuta la evitarea pierderilor de azot prin aplicarea cantității potrivite de îngrășământ la momentul și locul potrivit pentru a satisface nevoile culturilor.
Însă nivelul de adoptare al Aplicării cu Doză Variabilă în România este destul de scăzuta, conform unui studiu condus de Kynetec împreună cu Vantage Romania am descoperit că doar 31% din fermieri aplică îngrășămintele variabil, chiar dacă 77% o consideră utilă.
De ce este această diferență? Pentru că încă mulți fermieri nu au văzut care sunt economiile pe care o aplicare variabilă o poate aduce în ferma lor.
Un foarte bun exemplu de cât de mult se poate economisi cu aplicare variabilă este unul din clienți din Dolj care a făcut o economie de 80% la îngrășămintele aplicate. Cum a reușit să facă asta?
Cum poți să faci economii cu aplicarea variabilă?
Primul pas pe care trebuie să îl faci este să afli ce substanțe nutritive ai în sol. De ce este important? Pentru că tu ai nevoie să aplici doar acei nutrienți care îți lipsesc din sol, exact acolo unde îți lipsesc. Pentru asta ai nevoie de o cartare agrochimică precisă cu trasabilitatea probelor astfel încât să aplici doar cât ai nevoie acolo unde ai nevoie.
Cum te ajută analizele de sol să faci economii la inputuri?
Aplicarea inputurilor variabil – o provocare
Dar a aplica îngrășăminte variabil dată ce ai o hartă de aplicare variabilă este o provocare. Ai nevoie de un sistem de ghidare care să poată citi harta, precum GFX-350 dar și un utilaj inteligent care să te ajute să poți controla secțiuni de câte un metru.
De ce este aplicarea îngrășămintelor variabil o provocare?
- Pentru că este important să nu spargi granulele de îngrășământ în timpul aplicării
- Pentru că pentru a păstra secțiuni de 1 metru ai nevoie de discuri de distribuție a îngrășămintelor cu cât mai multe palete
- Ai nevoie de precizie în pantă
- Ai nevoie să poți controla cât mai multe secțiuni pentru a putea să imparți parcela în cât mai multe zone pentru a avea precizie
Cum poți să aplici VRA?
O soluție foarte buna de distribuitor de îngrășăminte perfect compatibil pentru VRA este VICON oferit de NIK Romania care are:
- Un sistem RotaFlow patentat de distribuție a îngrășămintelor
- Discuri cu 8 palate
- Compensare pentru lucrul în pantă
- Controlul secțiunilor atât din exterior în interior cât și din interior către exterior
- Sistem de cântărire cu 4 celule de 2 sau 5 tone, direct pe cadru
Mai mult acum au preț special și livrare din stoc!
Pentru a fii mereu la curent cu noutățile despre agricultura de precizie abonează-te la newsletter-ul nostru!