Continuăm seria de articole împreună cu Paolo Barchetta. Astăzi vorbim despre investiția în agricultură conservativă.
Aplicarea tehnicilor de agricultură conservativă reprezintă în prezent una dintre cele mai mari oportunități economice de a limita costurile de producție, făcându-ne mai competitivi pe piață, sporind sustenabilitatea pedo-climatică.
De altfel, acest model de agricultură, cu 70 de ani de istorie în spate, are ca obiectiv principal creșterea fertilității solului, reducerea consumului de combustibili fosili cu cel puțin 50% și reducerea emisiilor gazelor de seră.
Care sunt principiile fundamentale pe care se bazează agricultura conservativă?
Pentru a asigura realizarea deplină a obiectivelor stabilite, trebuie să înțelegem că agricultura conservativă se bazează pe trei principii fundamentale, cum ar fi:
- Primul se referă la reducerea la minimum a impactului mecanic asupra solului, care se poate realiza prin semănat direct (No-Till) sau minimă lucrare a solului (Strip-Till), metoda care va înlocui complet, în timp, lucrările solului în adâncime medie și profundă, cum ar fi aratul și/sau scarificarea, lucrările efectuate cu discul.
- Al doilea se referă la asolamentele care au ca scop raționalizarea lucrărilor pentru a ține sub control buruienile și paraziții, precum și îmbunătățirea caracteristicilor solului prin rotația culturilor.
- Al treilea se referă la posibilitatea de a dezvolta și a da continuitate acoperirii vegetale a solului prin culturi de acoperire, cu reziduuri de cultură din cultura anterioară pentru a avea un management maxim al florei naturale. Evident, trebuie analizate diversele contexte teritoriale, caracterizate de condiții pedologice și climatice, de mediu, condiții de productivitate, precum și deciziile luate la nivelul conducerii firmei în funcție de obiectivele propuse și care pot evidenția variate grade de interese.
Acest model ne va ghida într-un management din ce în ce mai durabil, prin îmbunătățirea microbiologică a solului, creșterea productivității acestuia, atenuarea efectelor negative ale climei, precum și economisirea a cel puțin 50% la combustibil și posibil până la 60% la îngrășăminte.
Transformând solul: cheia către o agricultură eficientă
Înainte de a adoptata această practică, trebuie să ne propunem obținerea celei mai bune structuri de sol. Acest lucru derivă din respectul pe care fermierul îl va putea acorda în timp ce își desfășoară lucrările pentru cultura sa, folosind mijloacele cele mai potrivite, dimensionate și cântărite pentru fiecare activitate precum și stabilirea coeficientului de compactare a terenului, reducându-l la minimum posibil, prin benzi de circulație preferențiale, respectate la fiecare intervenție agronomică pe care o va face.
În prezent, agricultura de precizie și tehnologiile de conducere asistată și controlată a utilajelor agricole, combinate cu identificarea schemelor de „trafic controlat”, permit trasarea și urmărirea unor benzi de lucru specifice și destinate intervențiilor în câmp; aceste benzi vor fi folosite strict pentru toate lucrările agromecanice efectuate, de la semănat până la recoltarea producției.
Toate acestea sunt posibile cu ajutorul GPS-ului de la Trimble care te ajută sa salvezi liniile de ghidare dintr-o parcelă și să le folosești ulterior pentru toate lucrările.
Sistemul convențional, din păcate și din o serie întreagă de motive, nu poate ține pasul cu ritmul competitiv, cu agricultura regenerativă, prin metoda no-tillage și strip – tillage, deoarece sistemul convențional presupune lucrări frecvente ale solului și multe treceri pe teren, ducând consumul mediu de motorină de la 85 la 115 litri la hectar sau chiar mai mult.
Să nu uităm că în metoda No-till se adaugă și reducerile semnificative de ore lucrate cu tractorul, service tractor, piese de schimb, consumabile pentru acestea cât și pentru echipamentele conectate la tractoare. Pentru a continua apoi cu reducerea masivă a orelor lucru a personalului și reducerea timpilor de execuție a lucrărilor.
În comparație cu metoda No-till, în agricultura convențională, în anumite perioade ale anului este o concentrare mare de lucrări și care coroborate cu motive neprevăzute, poate dicta momentul semănatului în afara timpului optim, reducând astfel potențialul de producție al culturii respective doar ca urmare a acestei întârzieri.
Care ar putea fi investiția medie pentru o firmă de 1.000 ha?
Având în vedere toate acestea, să vedem care ar putea fi investiția medie pentru o firmă de 1.000 de hectare care decide și vrea să intre în agricultura regenerativă.
Pentru o însămânțare directă (No-till), investiția optimă este în jur de 2.750.000 Ron, din care putem face câteva considerații economice simple, ca să ne atingem obiectivul, calculând costul operativ al investițiilor la hectar, (Tab 1.);
Pe baza tabelului de mai sus, să facem în schimb o comparație asupra costurilor directe suportate de fermier în modelul său de agricultură tradițională (Tab.2):
Este evidentă diferența dintre costurile majore suportate de fermierul convențional față de angajamentul financiar al investiției inițiale, observăm că costul investiției este exact jumătate din costurile majore de producție ale agriculturii tradiționale. (Tab.3)
Am putea face exact aceeași comparație, dimensiune redusă, din punct de vedere al investițiilor și pe modelul agriculturii Strip-till.
În esență, sarcina pe care ne-o propunem, cu această provocare, este să analizăm starea de fapt, perfecționând procesele de producție ale fermei noastre pentru a deveni mai competitive pe piață, piață care nu ne garantează nimic, chiar este mereu plină de surprize.
Sarcina noastră nu este să ignorăm, ci să creștem productivitatea firmei noastre, analizând fiecare proces, să verificăm că totul poate funcționa corect, luând în considerare fiecare factor implicat în producție: investiția totală în utilaje și unelte, costurile de operare ale mașinilor și echipamente, capacitatea personalului, analiza timpului operațional, costurile de producție și producția medie obținută.
Datorită analizei complete a tuturor activităților aferente afacerii noastre, am putea evidenția analitic aspectele care nu funcționează, optimizându-le pentru a le face mai eficiente și mai performante, încercând să le adaptăm la actuala piață care ne cere în permanență competitivitate.
Consider că reducerea costurilor, menținând în același timp productivitatea este cel mai important obiectiv de atins, acest lucru l-am putea realiza doar prin cultivare no-till sau strip-till, important este să învățăm să îl cunoaștem și apoi să îl apreciem.
Soluțiile pentru Agricultura conservativă oferite de Nik le găsești aici:
Urmărește-ne pentru mai multe informații despre agricultura conservativă.