Agricultura de precizie este un subiect din ce în ce mai des comentat fie și din simplul motiv că în ziua de azi tot mai mulți femieri sunt conștienți că fără a aplica în practică ultimele tehnologii, este imposibil să fii eficient.
Având în vedere faptul că fermierii se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare de a produce mai mult, cu costuri cât mai mici, ei se află în situația de a căuta soluții care să ajute la maximizarea eficienței și la operarea într-o manieră mai profitabilă, respectând reglementările privitoare la protejarea mediului și conservarea resurselor naturale.
Modelul grupului Frizon se încadrează în tiparul fermelor axate pe aplicarea tehnologiei în agricultură, de aceea menționăm faptul că Teofil Dascalu este un fermier pasionat de noile tehnologii și care apreciază beneficiile aplicării soluțiilor de agricultură de precizie în cadrul fermei pe care o menajează.
Cum ați început afacerea în agricultură?
Mi-am început activitatea profesională ca manager la o fermă situată în comuna Măicănești, județul Vrancea. În perioada 2010-2013, am făcut tot posibilul pentru a reuși într-un mediu de afaceri dur. Dar, în cele din urmă, am conștientizat că o fermă mică nu poate susține o dezvoltare adecvată, așa că am decis să încep pe cont propriu o fermă. Pentru a-mi deschide o fermă, inițial m-am gandit foarte mult la locație, dar ulterior am înțeles că cea mai bună decizie este de a o deschide în aceeași zonă sau în apropierea fermei anterioare, deoarece cunoșteam foarte bine mediul local. Desigur, pentru a începe o fermă este nevoie de un capital considerabil, fapt pentru care am început să caut potențiali investitori și împreună am lansat grupul Frizon în 2013, în Nănești, un sat aflat la 15 km de ferma anterioară.
Cum v-ați dezvoltat de-a lungul anilor?
Am deschis ferma Frizon cu 500 de hectare – terenuri arendate, dar având în vedere că procesul de dezvoltare s-a realizat rapid, deja după 3 luni am arendat alte 550 hectare. La început, ferma a fost administrată doar de mine și alți 4 operatori, dar în 2015 am avut posibilitatea de a ne extinde mult mai mult. În calitate de antreprenor, am profitat de această șansă și am preluat alte 1100 hectare. În același an, ferma veche pe care am gestionat-o, a avut probleme financiare grave și am cumpărat-o. Astfel, am mai adaugat 780 hectare. Toate acestea au fost posibile doar prin recrutarea de noi membri ai echipei, astfel încât, în prezent, avem 21 de angajați. În 2016 am continuat expansiunea, dar cu o abordare mai limitată de numai 400 hectare.
Cum reușiți să administrați ferma dvs?
La început m-am ocupat doar eu, însă acum este o muncă de echipă, și avem un avantaj considerabil datorită noilor tehnologii pe care le folosim în ferma noastră.
Ce fel de instrumente folosiți pentru a vă ajuta în procesul de luare a deciziilor?
Anii trec iar agricultura a ramas la un nivel destul de inapoiat în România, așa că într-adevăr avem nevoie de o nouă abordare a lucrurilor prin utilizarea tuturor senzorilor disponibili într-o singură structură de date. Noi încercăm să ne atingem obiectivul pe termen lung, pe baza luării de decizii logice prin intermediul unui program de inteligență artificială.
Pentru luarea deciziilor mă folosesc de toți senzorii disponibili pe utilajele mele, sisteme de ghidare prin satelit, management al flotei, statii meteo, imagini satelitare, etc.
Ce tip de tehnologii si pratici folositi pentru agricultură de precizie?
Tractoare si combine ghidate automat cu sisteme Trimble la precizie RTK, imagini satelitare, geolocalizare, etc.
Cum percepeți amortizarea investițiilor folosind aceste tehnologii? Cât de mult economisiti folosindu-le?
Amortizarea investițiilor se poate obține nu numai privind agricultura la scară largă, ci și la scară mică, singura condiție fiind ca aceste noi tehnologii să fie folosite pentru a lua decizii bune de management.
Recuperarea investițiilor pentru tehnologiile achiziționate într-o fermă sunt împărțite în următoarele categorii și după o mulțime de calcule, am ajuns la concluzia că, în cazul nostru vom economisi aproximativ 15% din costurile directe pentru fiecare hectar:
- Munca de teren
– Precizia oferită de sistemul RTK este de 2,5 cm, ceea ce conduce la reducerea suprapunerilor, mai puțină uzură a utilajelor, mai puțin combustibil consumat, mai multe hectare lucrate într-o ora, reducerea pierderilor pentru inputuri si reducerea pierderilor în timpul recoltatului.
– Productivitate (schimburi de noapte, condiții ceață, descărcare în timpul recoltării direct in remorcă, o calitate mai bună la aplicarea pesticidelor, oboseală redusă a operatorilor)
– Controlul adâncimii pentru lucrarirle de prelucrare a terenului în concordanța cu textura și strictura solului
– Evitarea obstacolelor (mai puține daune în cazul unor obstacole, hidranți de irigare, roci etc.)
– Plantare cu precizie (fără suprapuneri, controlul adâncimii pentru semințe și fertilizare, etc.)
- Îmbunătățirea solului – nivelarea solului, management al zonelor in funcție de priorități chimice si fizice, posibilități de drenaj, control trafic
- Management – vizualizarea în timp real al lucrărilor efectuate de utilaje și planificarea exactă a lucrărilor pe teren (creșterea eficienței muncii, plata oamenilor în mod corect, logistică mai bună etc.), prevenirea furtului, prognoza bolilor cu date meteo, prognoza de irigare, eficiență mai mare a muncii, o estimare bună a cantităților tuturor inputurilor.
- Contabilitate – crearea de centre de cost potrivite pentru culturi și utilaje, acces direct la date în câteva secunde, gestionarea stocurilor, gestionarea fluxului de numerar adecvat, oferirea de plăți salariale corecte în conformitate cu orele lucrate, supravegherea corespunzătoare a bunurilor mobile, prezentare generală a contractelor și a plăților.
- Luarea deciziei.
Cum reușiți să puneți în aplicare aceste tehnologii, având în vedere instruirea operatorilor de tractoare, investițiile financiare, suportul oferit din partea furnizorilor de tehnologii?
Una dintre principalele „lectii oferite de viață” este că oamenii cu aceleași principii și idei sunt ca magneții, se „atrag” reciproc. În acest mod, toată activitatea de implementare se realizează cu ajutorul tuturor membrilor echipei, inclusiv cu ajutorul operatorilor de tractoare.
De ce ați ales Vantage ca fiind furnizorul dumneavoastră. pentru tehnologiile aplicate în agricultura de precizie?
Vantage este unul dintre cei mai proactivi furnizori de tehnologii agricole de precizie și, de asemenea, ne sprijină în scopul de a lua cele mai bune decizii.
Care este viziunea grupului de companii Frizonagra?
Obiectivul principal este de a deveni un model de succes pentru societatea românească și pentru alte companii agricole.
Care credeți că este, în general, viitorul agriculturii de cereale?
“Internet of things” și inteligența artificială pentru luarea celor mai bune decizii în agricultură.