Eficiența aplicării substanțelor fitosanitare este influențată de mai mulți factori precum condițiile meteo, mărimea și felul picăturilor, modul în care sunt aplicate, calitatea apei.
În acest articol vom detalia importanța controlului automat al înălțimii rampei de erbicidat. Pentru că de cele mai multe ori, aplicarea trebuie să fie cât mai apropiată de plante, pentru eficacitate maximă.
Controlul manual al înălțimii rampei, este o modalitate la îndemâna tuturor, dar aceasta este imperfectă de foarte multe ori. Operatorul din cabină, trebuie să acorde atenție foarte multor detalii, precum direcția de mers, viteza de deplasare, doza aplicată, închiderea sau deschiderea de secțiuni plus ridicarea sau coborârea rampei pentru a spori eficacitatea tratamentului.
La Vantage avem soluții pentru a mai elimina din lucrurile pe care operatorul trebuie să le facă și să le automatizăm și să le îmbunătățim. Poți citi în articolele dedicate cum controlăm direcția de deplasare, doza aplicată sau de ce să facem controlul automat al secțiunilor.
Acum vom prezenta modalitățile de lucru pentru controlul automat al înălțimii rampei de erbicidat.
Acest control poate fi efectuat atât pentru utilajele purtate și tractate dar și pentru autopropulsate.
Măsurarea înălțimii rampei față de plante sau de sol, este efectuată cu ajutorul unor senzori cu ultrasunete, iar modificarea înălțimii de lucru este efectuată cu ajutorul hidraulicii. Astfel, se poate observa, ca acest sistem poate fi adaptat chiar și la utilajele de generație mai veche.
În continuare, vă vom prezenta cele trei moduri de echipare pentru utilajele de stropit fabricate de către Berthoud.
Slant Control –
în această echipare este controlată înălțimea și înclinarea rampei. Este recomandată pentru utilaje cu lățimea rampei de până la 28 m, care lucrează preponderent în terenuri plane și care nu sunt echipate pentru geometrie variabilă. În această configurație se montează doi senzori pe rampă.
Total Control –
– această versiune este potrivită pentru utilajele echipate cu geometrie variabilă a rampei de stropit și care lucrează în teren nu foarte plan (deluros). Controlează înălțimea și geometria rampei. Potrivita pentru utilaje cu lățimea de lucru de peste 28 de metri. Acest sistem este format din trei senzori ultrasonici și doi senzori montați central pentru calcularea unghiului înclinării.
Active Roll –
în această echipare, înălțimea, înclinarea dar și geometria variabilă sunt controlate în mod automat. Este recomandat terenurilor foarte deluroase și utilajelor cu lățime mare de aplicare. Sistemul este format din trei senzori cu ultrasunete, doi senzori pentru calcularea unghiului înclinării, dar și din doua circuite hidraulice pentru a controla înclinarea rampei, dar și geometria variabilă în același timp.
Astfel, în aceste trei versiuni puteți înțelege mai bine în ce moduri poate fi efectuat controlul automat al înălțimii rampei.
Trebuie să rețineți și că un astfel de sistem vine cu 3 moduri de operare:
- Se păstrează înălțimea setată față de sol, indiferent de înălțimea plantelor
- Se poate păstra înălțimea constantă față de plante, ignorându-se distanța până la sol
- Modul hibrid – unde se folosesc informațiile despre distanța fată de plantă dar și față de sol, și se calculează, pe baza setărilor efectuate anterior, înălțimea la care rampa trebuie să lucreze.
Aplicarea tratamentelor fitosanitare, aduce economii și crește calitatea și cantitatea producțiilor. Iar prin aplicarea acestora în modul potrivit, se reduce deriva, crește acoperirea plantelor și eliminarea dăunătorilor.
Un astfel se sistem este simplu de folosit, necesitând extrem de puțină atenție din partea operatorului în momentul în care este folosit.