După 4 ani de pauză, Agritechnica și-a deschis din nou porțile pentru a XVIII-a ediție, astfel încât lumea agriculturii să se întâlnească cu tehnologiile de vârf, iar standurile celor mai inovatoare companii să aducă o perspectivă revoluționară asupra viitorului agriculturii.
Mai mult, AGRITECHNICA este locul unde se setează trendurile pentru următorii 2 ani. Ce am observat noi anul acesta este că trendurile principale au fost: automatizare și roboți autonomi, senzori inteligenți cu focus în zona stropitului selectiv, platforme de digitalizare sau agricultură conservativă. Trenduri absolut normale într-o lume tot mai aglomerată în care fermierii, indiferent de mărimea fermelor lor, trebuie să găsească soluții să-și eficientizeze munca sau să facă mai multe lucruri în același timp cu aceeași forță de muncă sau chiar mai puțină în multe cazuri. Astfel, digitalizarea, tehnologizarea și automatizarea devin o necesitate.
Printre protagoniștii acestui eveniment se numără Trimble, XAG, AgXeed, Agrisem, Berthoud și Vicon, fiecare aducând contribuții semnificative la evoluția sectorului agricol.
AgXeed – Robot autonom Agricol
AgXeed a prezentat la el la stand, la Agritechnica, cel mai mare robot autonom din gama lor AgXeed T2. Compania propune soluții ce optimizează eficiența și sustenabilitatea în agricultură, contribuind la o exploatare agricolă mai inteligentă și mai ecologică.
”Cu soluțiile noastre putem duce agricultura de precizie la un alt nivel. Avem soluții 100% electrice, avem precizie și avem portalul nostru de operare, unde putem planifica gratuit lucrările din teren, fără restricții, ceea ce este foarte diferit de modul în care lucrăm acum. Mergem pe câmp, vedem care sunt condițiile și apoi decidem cum să facem lucrurile, iar cu acest ecosistem avem posibilitatea de a planifica lucrările în avans, știind cât timp vor dura, cunoscând cea mai bună și mai eficientă rută și lăsând experții să-şi facă treaba.” Malte Honer Head of Sales NL/DACH/CEE
Vantage este distribuitor exclusiv AgXeed în România, iar dacă ești interesat de acest robot autonom, poți citi mai multe informații aici.
Trimble – Soluții de automatizare si gestionare date
Trimble, recunoscut pentru tehnologia sa de precizie, redefinește agricultura inteligentă. Standul său impresionează cu soluții GPS avansate și software specializat care transformă fermele în adevărate ecosisteme digitale.
În primul rând, la Agritechnica, au arătat fermierilor prezenți la stand tehnologia de planificare a traseelor. Aceasta tehnologie permite fermierilor să fie mult mai productivi și să automatizeze și optimizeze traseul, dar și să planifice viteza și traseul pentru utilajele de stropit. Momentan, este disponibil doar pentru utilajele Horsh, în parteneriat cu care au dezvoltat aceasta soluție, dar în viitorul apropiat planifică să îl dezvolte și pentru alte sprayere.
O altă noutate este posibilitatea de a lucra cu monitoarele din Gama GFX cu receptoare GNSS de la alți producători și pot fi folosite pentru aplicări de baza cum ar fi aplicarea tratamentelor fitosanitare, aratul și altele. De asemenea, monitoarele pot fi folosite ca terminal universal sau ca monitor secundar în tractor.
Pentru soluțiile de ghidare de precizie Trimble, pe care le oferim în România, te invităm să descoperi mai multe detalii aici.
”Cea mai importantă noutate este în categoria de conectivitate. Astfel de anul următor vor exista abonamente conectivitate numite DATA și vor putea fi disponibile pe monitoarele livrate începând cu 2024. De ce facem asta? Pentru ca fermierii au nevoie să fie mai conectați. Acest nou abonament permite fermierilor să transfere datele din utilaje în cloud ca să poată fie analizate mai ușor. Toate acestea înseamnă o economie mare în timp și un acces mai rapid la date. Cu acest serviciu vom lansa și un acces mult mai simplificat în interfața web a platformei noastre digitale” Serhii Demydenko – Channel Sales Management, Agriculture Field Systems
XAG – ultimul model de dronă XAG P100 PRO
Disponibilă de luna aceasta și în România.
XAG, pionier în domeniul dronelor agricole, demonstrează cum tehnologia poate oferi agricultorilor date precise și rapide, transformând modul în care se iau deciziile în domeniul agricol.
Drona XAG P100 PRO vine cu cel mai mare bazin de pe piață disponibil ACUM la o dronă profesionistă, cu un nou controller de ghidare nou, un sistem de culisare al elicelor care îi conferă o stabilitate mult mai bună și o cameră și un debit de până la 22 L/min.
Pe partea video vine cu 2 camere si un radar de obstacole mult îmbunătățit.
Spectre – ultimul model de autopropulsată vândut în România
La standul Berthoud de la Agritechnica am putut vedea pe lângă modele clasice care sunt deja funcționale în fermele din România si ultimul model SPECTRE. Acesta este dotat cu ISOTRONIC, ISOBUS și controlul secțiunilor. El are DUALELELC pentru a alege fiecare opțiune pe care vrem să o facem cât mai ușor din cabină. Aceasta are un ecartament reglabil hidraulic cu un Range între 2,2 si 3 m și o garda la sol reglabilă între 1,3 și 1,8 și un bazin de 5200 L.
Această autopropulsată este deja comandată de fermieri Români, deci anul următor va fi văzută la lucru în câmp.
Agrisem – soluții pentru orice nevoie de agricultură conservativă
La Agritechnica, Agrisem a adus multe soluții inovatoare aliniate cu principiile ecologice, cum ar fi STRIPCAT 2.1 cu elemente consolidate și semănătoarea de precizie CHIEF. În plus, AGRISEM se extinde în domeniul erbicidării mecanice, dezvăluind seria Flex și își diversifică oferta cu aplicatorul de îngrășăminte localizat FERTILL.
În plus au adus un nou concept de semănătoare BOSS complet redesenate pentru a se adapta la toate condițiile actuale de mediu și a extinde modul de lucru al acestui utilaj. BOSS permite semănatul în metoda MIN-TILL, NO-TILL sau convențională. A doua inovație în cadrul acestei game este introducerea unei singure rampe, disponibilă de la 3 la 12 metri. Astfel s-a putut defini o nouă geometrie pentru a face utilajul mai compact, păstrând în același timp robustețea originală a elementului.
Acum include și un sistem EASYDEPTH: asistat de un sistem pneumatic ajustat din cabină, punctul unic de reglare. EASYDEPTH ajustează simultan roata laterală și roata de compactare, extinzând posibilitățile de reglare a închiderii brazdei pentru a se adapta celor mai extreme situații.
La Standul Carbon Bee am putut vedea soluția consacrată de stropit selectiv pe care fermierii români deja o cunosc.
La Standul Vicon pe lângă gama de utilaje pentru cosit găsim si cele 2 utilaje pentru împrăștierea îngrășământului VICON RO EDW și VICON RO-M.
Pentru a fi mereu la curent cu noutățile despre agricultura de precizie abonează-te la newsletterul nostru!