Astăzi, colega noastră Adela Damian a pregătit o serie de sfaturi despre dăunătorii care sunt în acest moment prezenți în cultură.
Toată lumea a aflat că anul acesta avem doi dăunători ce s-au grăbit să apară, Ostrinia nubilalis (Sfredelitorul porumbului) și Helicoverpa armigera (Omida fructificațiilor), cu două săptămâni mai devreme decât ne așteptam. Principalul motiv este reprezentat de temperaturile înalte ale acestui an, spre deosebire de aceeași perioadă a anului 2023.
Care sunt caracteristicile celor doi dăunători?
Dăunătorii atacă toate organele plantelor din cultura de porumb, mai puțin aparatul radicular. Primii fluturi au o durata de viață cuprinsă între 1 și 2 săptămâni, perioadă în care are loc împerecherea și depunerea ouălelor la nivelul aparatului foliar, pe partea inferioară a limbului. Apariția larvelor are loc la aproximativ o săptămână după depunere, iar dezvoltarea lor durează în jur de 30-50 zile, timp în care se hrănesc treptat cu frunze, paniculi, stamine.
Cele mai periculoase larve sunt în stadiile III, IV și V deoarece sapă galerii la nivelul tulpinilor unde se hrănesc cu măduvă, motiv pentru care se ajunge la “frângerea plantelor”. Ulterior, dăunătorii ajung până la nivelul știuleților, unde consumă în special boabele în faza de lapte-ceară. La nivelul organului afectat rămân urme de excremente ce se aseamănă unui “rumeguș umed”. În urma atacului, în majoritatea cazurilor, se instalează agenți patogeni ce duc la apariția Fuzariozei (Fusarium spp.).
ATENȚIE!
Helicoverpa armigera poate parcurge suprafețe de până la 100km.
Acordați o atenție deosebită combaterii primei generații a dăunătorilor, fiind extrem de importantă pentru reducerea populației următoarelor generații! Odată ce larvele au pătruns în interiorul plantelor, aplicarea tratamentelor nu mai este relevantă!
Pentru a scăpa rapid de acești dăunători din culturile de porumb, cea mai eficientă soluție este utilizarea dronei agricole autonome XAG.
Combaterea dăunătorilor din culturile de porumb cu drona agricolă XAG
Utilizarea dronei agricole autonome XAG te poate scăpa din timp de acești dăunători, având numeroase beneficii, cum ar fi posibilitatea de a efectua tratamentul culturilor chiar și pe timp de noapte, indiferent de înălțimea acestora.
În plus, drona agricolă XAG te ajută să reduci costurile de aplicare a tratamentului și elimină pagubele produse de utilajele terestre sau convenționale, care pot distruge culturile prin călcare și alte forme de deteriorare.
Prin utilizarea acestei drone, fermierii pot avea un control eficient și prompt asupra dăunătorilor, protejând astfel randamentul culturilor lor.
Abonează-te pentru mai multe informații despre drona agricolă XAG.