Niciodată nu a fost nevoie să le explicăm fermierilor avantajele sustenabilității. Prin însăși natura sa, agricultura înseamnă să lucrezi cu pământul și să respecți mediul înconjurător. Într-adevăr, agricultorii au cel mai mult de pierdut dacă se angajează în practici agricole care ar putea să le degradeze aprovizionarea cu apă sau să afecteze sănătatea pe termen lung a solurilor lor.
Cu toate acestea, în unele cercuri, în cadrul discuțiilor vitale despre schimbările climatice care au loc astăzi în toate aspectele societății, agricultorii – și chiar sectorul agricol în ansamblu – au fost uneori luați în vizor. Având în vedere că acest sector generează în prezent 19-29% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), există un context pentru acest curent de opinie.
Aceste conversații punctuale sunt valoroase, însă, cum putem ajuta fermierii să își facă cunoscute poveștile unui public mai larg? Cum poate această industrie să îi sprijine și să le dea fermierilor posibilitatea de a-și demonstra modul în care gestionează pământul?
Răspunsul este: „arată, nu vorbi”. O modalitate de a face acest lucru este prin adoptarea conectivității datelor în întregul ecosistem agricol. Numai prin conectarea vehiculelor, utilajelor, operatorilor și consultanților și prin documentarea acțiunilor acestora, fermierii vor putea oferi aceste „dovezi” care să detalieze ce s-a întâmplat pe fiecare centimetru de teren. Dar, în ce scop? Ce are de câștigat fermierul?
Pe măsură ce organizațiile internaționale, corporațiile și guvernele din întreaga lume se străduiesc să își îndeplinească angajamentele de sustenabilitate, multe dintre ele sunt dornice să colaboreze cu fermierii și cu lanțul de aprovizionare cu alimente pentru a stimula practici și rezultate mai sustenabile.
O metodă de conectare a acestor obiective de sustenabilitate corporatiste și guvernamentale de mare anvergură cu lucrările agricole individuale este piața certificatelor de carbon. Piețele de certificate de carbon au fost introduse ca o soluție potențială de combatere a schimbărilor climatice prin crearea unui stimulent financiar pentru ca societățile să își reducă emisiile de carbon.
Fermierii știu că pun în aplicare practici și investesc în tehnologie care îmbunătățesc performanța generală a fermelor lor în materie de durabilitate.
În afară de unele regiuni – cum ar fi Alberta, Canada, unde guvernul a implementat un cadru de reglementare pentru agregarea datelor agricole, verificarea creditelor și supravegherea tranzacțiilor cu cumpărătorii – programele de credite de carbon sunt adesea proiecte pilot la scară mică, care nu sunt deschise multor fermieri.
Piețele de carbon sunt relativ noi și diferitele părți interesate lucrează pentru a stabili și a conveni asupra protocoalelor, pentru a dezvolta standarde de verificare. Ceea ce rămâne neclar este cum și când își vor găsi fermierii locul pe această piață, cu scopul de a conecta câștigurile în materie de durabilitate pe care le înregistrează pe teren cu cumpărătorii care doresc să achiziționeze credite de carbon fiabile și verificabile. În calitate de adevărați administratori ai pământului, cărora li s-a încredințat sarcina de a hrăni o populație globală de 8 miliarde de oameni, ei merită un loc la masă.
Abonează-te pentru mai multe informații despre agricultura de precizie: