Aplicarea tratamentelor fitosanitare pe cale aeriană este o tehnica veche si se foloseste de regula atunci cand aplicarea pesticidelor pe cale terestra este imposibila. Recent, aplicarea aeriana a devenit mult mai facila datorita dronelor agricole.
Care este impactul dimensiunii picăturilor?
Aplicarea cu volum ultra redus de apa (ULV) este o tehnologie în care eficienta pesticidelor depinde de dimensiunea picaturilor.
De aceea, echipamentul pe care il folosim trebuie sa fie unul capabil sa produca picaturi foarte mici (fine), altfel, eficienta tratamentelor poate sa scada considerabil.
În ceea ce privește legătura dintre aplicarea tratamentelor cu ULV și dimensiunea optimă a picăturilor, ar trebui să fie luați în considerare doi factori climatici
În primul rând, tratamentele chimice foarte concentrate sunt în esență nevolatile. Astfel, transportul și impactul picăturilor ULV sunt mai previzibile, datorită compoziției lor, decât picăturile aplicațiilor convenționale. Picăturile din formulările volatile tind să se micșoreze la viteze variabile din cauza evaporării care depinde de variabilele de mediu, cum ar fi temperatura, umiditatea relativă și inaltimea de aplicare.
In al doilea rand, important sa se tina cont de pesticidul pe care dorim sa il aplicam atunci alegem dimensiunea picaturilor, deoarece fiecare tip de pesticide are anumite recomandari in acest sens.
Ce echipamente poți folosi pentru o stropire cu o cantitate redusă de apă?
Echipamentele ULV sunt concepute pentru a produce picături foarte mici, asigurând astfel o acoperire uniformă cu volume reduse. Echipamentul se bazează pe aerosoli, forfecare cu aer sau mai bine, tehnici cu duze rotative. O sarcină electrostatică poate fi aplicată picăturilor pentru a ajuta la distribuirea și impactul lor. Unul dintre echipamentele folosite în agricultură sunt dronele agricole de la XAG.
Drona P100 Pro de la XAG folosește doua pompe peristaltice care au o durată de viață mai lungă și 2 duze rotative cu ajutorul cărora se pot produce particule între 60-400μm.
Ce factori trebuie să iei în considerare?
Atunci când se utilizează pulverizarea ULV, este important să se ia în considerare factori precum condițiile meteorologice (viteza vântului, temperatura și umiditatea) pentru a asigura o depunere optimă a picăturilor și un control optim al derivei. Calibrarea corespunzătoare a echipamentului și respectarea ratelor de aplicare recomandate sunt, de asemenea, esențiale pentru obținerea unor rezultate eficiente.
Ce beneficii ai datorită aplicării ULV?
Un beneficiu major al aplicării ULV este ca ai posibilitatea de a efectua tratamente fitosanitare atunci când te lovești de una sau mai multe dintre aceste condiții:
- ai nevoie să intervii rapid
- puțină apa pentru prepararea amestecurilor în rezervoare de pesticide
- probleme logistice de aprovizionare
- teren dificil din cauza ploilor
- starea de vegetatie a culturilor este foarte avansata
- trebuie sa efectuezi tratamente doar pe anumize zone si nu pe toata parcela
Substanțele chimice utilizate în aplicarea ULV cu drone sunt mai concentrate decât cele utilizate în alte echipamente de pulverizare, ceea ce sporește, de asemenea, eficiența tratamentelor.
Alte avantaje includ riscuri mai mici de afectare a operatorului datorită faptului că este departe de locul in care se face aplicarea, volume reduse de substanțe chimice purtătoare dar si costuri de aplicare mai mici.
Pulverizarea ULV cu ajutorul dronelor combină beneficiile tehnologiei dronelor cu precizia și eficiența aplicării ULV, oferind avantaje potențiale în ceea ce privește accesibilitatea, manevrabilitatea și scalabilitatea pentru lucrările agricole.
Abonează-te pentru mai multe informații despre drona agricolă XAG: