Pentru că iarna este aproape, acum este momentul ideal să-ți pregătești sprayerul pentru temperaturi scăzute. Această etapă esențială, îi va prelungi durata de viață și îți va asigura o pornire fără surprize în primăvară, când vei avea din nou nevoie de acesta. Protejează-ți investiția și fii gata pentru un nou sezon fără griji!
În continuare, colegul nostru, Marius, îți împărtășește șapte sfaturi de care să ții cont, pentru a-ți pregăti corect utilajul pentru iarnă.
1. Curățarea internă a utilajului
Aici, de departe, trebuie acordată cea mai mare atenție. În primul rând, va trebui să golești de soluții și substanțe toate bazinele utilajului de stropit. Apoi, pentru a face această curățare, la mașinile Berthoud, va trebui să urmezi umătorii pași:
- Dacă utilajul este dotat cu panoul de control Berlogic, poziționează mânerele la poziția 1 și 4.
- Îndepărtează filtrul.
- Umple rezervorul cu apă curată și solutie de curățat. Recomandarea noastră pentru această etapă este soluția profesională ALL Clear de la Berthoud. Aceasta se va folosi într-o proporție de 0,5 litri de soluție concentrat, la 1.000 litri de apă curată.
- Spală rezervorul, folosind funcțiile corespunzătoare de pe panoul de control, iar apoi, selectează funcția de stropire, astfel încăt această soluție să circule prin toată instalația, inclusiv prin duze.
2. Curățarea externă a sprayerului
Curățatea exterioară a utilajului te ajută să reduci riscul de a fi afectat de rugină și de coroziune. Pentru această operațiune, îți recomandăm să folosești detergentul ALL Clean de la Berthoud. Acesta se utilizează într-o proporție de 1-2% și este perfect pentru îndepărtarea depunerilor și murdăriei de pe utilajul tău.
3. Verificarea sprayerului
După ce ai terminat de curățat mașina de erbicidat, este important să verifici starea în care se află aceasta. Astfel, observă:
- dacă vopseaua este în stare bună și corectează zonele în care vopseaua este sărită sau prezintă crăpături;
- componentele mecanice, ale acestuia, cât și integritatea bazinelor (să nu prezinte fisuri), dar și a instalației și componentelor electrice, pe cât posibil;
- codiția și uzura duzelor de stropit;
- în cazul mașinilor de stropit autopropulsate, nu uita să verifici cabina, dar și motorul.
Vrei să te contactăm să programăm o revizie de iarnă la sprayerul tău?
4. Pregătește-ți sprayerul pentru temperaturi scăzute
Pentru a pregăti utilajul de stropit pentru a rezista fără probleme la temperaturile scăzute, trebuie să umpli instalația de stropit cu o soluție rezistentă la îngheț. Berthoud recomandă produsul profesional ALL Winter. Modul de lucru, pentru acest pas, este următorul:
- Umple rezervorul de apă curață cu solutia pregătită în prealabil;
- Cu motrul pornit la turație mică (în cazul autopropulsatelor) sau cu priza de putere la turație redusă (în cazul utilajelor purtate si tractate) parcurge toate funcțiile de pe panoul de control (de la 1 la 4 în cazul mașinilor Berthoud). Nu uita de pâlnia de amestec si de funcția de spalare.
- Selectează funcția de pulverizare (poziția 5 la Berthoud)
- Menține funcția de stropire activă, până ce soluția antiîngheț începe să iasă prin duze.
Soluția oferită de Berthoud, protejează împotriva înghețului, la temperaturi de până la -25 grade Celsius, dacă este folosită corect. Acesta trebuie folosită în urmatoarele proporții: 10 litri de concentrat Berthoud ALL Winter, împreuna cu 15 de litri de apă, pentru un rezultat de 25 litri de soluție ce va fi folosită. În aceste proporții, se garantează rezistența de până la -25 de grade Celsius. Este foarte important ca bazinul și toate conductele masinii de stropit să fie curate, înainte de a introduce soluția antiîngheț, deoarece, aceasta va reacționa cu substanțele fitosanitare prezente și îsi va pierde din calităti.
5. Alege o locație potrivită pentru stocare în perioada sezonului rece
Este recomandat să depozitezi utilajul într-o hală acoperită, cu umiditate cât mai scăzută. Dacă acest lucru nu este posibil, alege un loc cât mai ferit de intemperii și verifică dacă toate orificiile sunt acoperite pentru a preveni pătrundearea insectelor, animalor sau elementelor străine.
Pentru elementele metalice care nu sunt protejate de vopsea (precum șuruburi) poți folosi un spray anticoroziv.
6. Deconectați bateria la mașinile autopropulsate
Pentru utilajele autopropulsate, te sfătuim să deconectezi bateria, înlaturând bornele. În plus este bine, ca rezervorul de motorină să fie plin, pentru a evita formarea condensului.
7. Întocmirea unui necesar pentru piese de schimb
Pentru a economisi timp și a evita timpii morți în primăvară, este recomandat să întocmești un necesar de piese de schimb și să le comanzi pentru a funcționa în parametrii optimi, atunci când va fi nevoie. Nu uita să verifici starea și uzura duzelor de stropit.
Abonează-te pentru mai multe informații utile: