Cu totii știm că există 2 momente critice în agricultură: Semănatul și recoltatul. De ce? E simplu. Pentru că, dacă nu semănăm, avem 0 recoltă, iar dacă nu recoltăm, avem 0 venit. Având în vedere că deja s-a început semănatul pentru culturile de toamnă, în acest material vom discuta despre importanța semanatului și importanța calității semănatului.
Avănd în vedere anii din ce în ce mai dificili și problemele pe care le întâmpinăm datorită schimbării climatice, este crucial ca absolut toți pașii tehnologici să fie respectați cu sfințenie, iar calitatea executării acestora este foarte importantă.
Aici avem cateva criterii de respectat:
- pregătirea patului germinativ trebuie facută corect, fară ca resturile vegetale să încurce în vreun fel semănatul sau calitatea semănatului;
- precizia la semănat, care este reprezentată de distanța între rânduri, densitatea la hectar (pentru grâu, care este cea mai răspândită cultură din România, încă se mai discută de doza de semănat în kg/ha), adâncimea de semănat și aplicarea de îngrășăminte la semănat
- calitatea semințelor
Ca să te ajutăm să lucrezi inteligent toamna aceasta îți propunem 3 soluții pentru semănat: Senzorii de monitorizare a fluxului de semințe, Startec – microgranulator adaptabil pentru orice tip de utilaj și Trimble sistemul de ghidare numărul 1 în lume.
Senzori de monitorizare a fluxului de semințe.
Avantajul acestora este, în primul rând precizia mult superioară, aceștia numărând fluxul semințelor pe fiecare secție. Ajută la reglarea semănătorii în așa fel încât aceasta să aibă uniformitate la semănat (aceeași distanța între boabe pe rând), dar și flux continuu de semințe pe fiecare secție, și flux egal de semințe pentru fiecare secție în parte. Având aceste informații, se poate corecta doza pentru fiecare secție în parte, în așa fel încât să avem un semănat uniform, cu același număr de boabe pe fiecare rând în parte.
De asemenea, având aceste informații în timp real, în lucru, orice anomalie a semănătorii se poate vedea instant și se poate interveni la timp pentru a respecta calitatea ridicată a semănatului.
Startec – microgranulator adaptabil pentru orice tip de utilaj
Semănatul cu îngrășăminte microgranulate (lichide sau solide) începe să fie un trend din ce în ce mai abordat de fermierii performanți, întrucât aceștia stiu că, pentru a trece la următorul nivel de performanță, trebuie să fie atenți la tot mai multe detalii. Unul din detaliile foarte importante este aplicarea de îngrășăminte microgranulate de tip starter.
Îngrășămintele microgranulate ajută la un start bun în vegetație, urmat de o dezvoltare foarte intensivă în primele faze de vegetație de după răsărire. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că formularea acestor tipuri de îngrășăminte este gândită pentru ca elementele nutritive din aceste îngrașăminte să fie direct disponibile plantelor, într-o concentrație ridicată. De asemenea, numărul mare de elemente nutritive, dar și cantitățile diferite pentru fiecare element în parte, le fac să fie specifice pentru fiecare cultură în parte. Plantele tinere, cu rădăcinile slab dezvoltate, găsesc îngrășămintele microgranulate disponibile pentru consum, în formulare corectă, și cel mai important, în apropierea rădăcinilor și încorporate uniform pe rând, la aceeași adâncime și distanta de plante, sunt consumate rapid și în cantități destul de ridicate, oferind o plecare bună în vegetație.
Sunt căteva elemente foarte importante de care trebuie să tineți cont când alegeți un microgranulator: