Fertilizarea este o lucrare, care la prima vedere pare extraordinar de simplă, dar lucrurile sunt mai complicate.
Am adunat o listă cu cele mai comune cinci erori pe care fermierii din întreaga lume, le fac și care au impact major asupra culturilor.
1. IAU ÎN CALCUL DOAR MACROELEMENTELE (NPK), FĂRĂ MICROELEMENTE
Așa cum Legea lui Liebig’ sugerează că, un dezechilibru, chiar al unui singur nutrient, poate limita dezvoltarea și producția plantelor, și chiar dacă ceilalți nutrienți sunt în cantitate suficientă, nu vor putea compensa pentru acea carență.
Planurile de fertilizare, necesită o nutriție echilibrată, bazată pe cel puțin 13 elemente, în cantități corespunzătoare, și astfel cultura să țintească către cele mai bune producții.
Cu toate că azotul, fosforul și potasiul sunt consumate de către plante în cantități importante, o carență de sulf, calciu, magneziu, sau chiar de fier, mangan, zinc, bor sau cupru, pot limita sever producțiile obținute.
SFATUL SPECIALIȘTILOR NOȘTRI:
Asigură-te că planul de fertilizare conține recomandări atât pentru macroelemente, cât și pentru microelemente.
2. NEEFECTUAREA DE ANALIZE PENTRU SOL, PLANTE ȘI APĂ
Sunt foarte mulți fermieri, care nu fac deloc analize de sol sau dacă le fac, sunt efectuate ocazional, sau fără o densitate corespunzătoare de probe. Neefectuarea de analize, este comparabil cu a conduce o mașină, noaptea cu farurile stinse. Fără analize de sol și plantă, nu poți știi niciodată ce substanțe și ce cantități să aplici.
În cele mai grave situații, odată cu trecerea anilor, problemele se vor agrava în așa mod, încât, vor fi practic imposibil de corectat.
SFATUL SPECIALIȘTILOR NOȘTRI:
Efectuează analiza solului, plantelor și a apei, în mod periodic, având în vedere culturile, producțiile scontate și rotația culturilor. Solul suferă modificări în mod regulat și astfel vei fi capabil să iei cele mei bune decizii, la timpul potrivit, cu costurile cele mai mici pentru a avea o producție ridicată.
3. APLICAREA UNOR DOZE MARI DE ÎNGRĂȘĂMÂNT
Folosirea greșită a îngrășămintelor, este o problemă globală. Motivul principal este zicala: „Mai bine să fie, decât să lipsească”.
Ei bine, plantele nu cunosc și nici nu funcționează după această zicală. Supradozarea afectează în mod profund culturile, solul și mediul înconjurător. Probleme costisitoare de reparat sau ireversibile pot apărea, precum modificarea PH-ului și toxicități datorate supradozării de elemente.
SFATUL SPECIALIȘTILOR NOȘTRI:
Nu fiți tentați să aplicați nutrienți în cantități foarte mari, dacă nu sunt în deficit în sol. Pe lângă faptul că veți avea costuri mai ridicate, de cele mai multe ori efectele cauzate de exces de nutrienți sunt identice cu cele cauzate de lipsa lor. Analiza solului și a plantelor, vă va oferi răspunsurile și cantitățile corecte de aplicat. Mai mult, prin aplicarea cu rată variabilă, acționăm exact cu cantitățile necesare în zonele corespunzătoare, ridicând productivitatea și scăzând costurile de producție.
4. PERIOADA GREȘITĂ
Folosirea dozelor corespunzătoare nu este suficientă. Aplicarea îngrășămintelor în perioada greșită, este iarăși o greșeală comună, având ca rezultate scăderea producției și a profitabilității și creșterea risipei.
Plantele asimilează nutrienții în cantități diferite, în perioade diferite. Fiecare nutrient, are o curbă diferită de asimilare, în funcție de fenofaza în care se află plantele.
Dacă un anumit element este aplicat prea târziu, după ce planta a avut nevoie de el, rezultatele se vor reflecta în dezvoltarea și productivitatea plantelor. În aceeași măsură, dacă aplicăm prea devreme, există riscul ca acesta să dispară sau cantitatea disponibilă să se reducă, în momentul în care planta are nevoie de acesta. Rezultatele și în acest caz, vor fi vizibile prin scăderea producției și a dezvoltării plantelor.
SFATUL SPECIALIȘTILOR NOȘTRI:
Aplicarea de fertilizanți în momentul potrivit, corespunzător planului de fertilizare, coroborat cu programul GeoScan, care ne arată starea culturilor, vor aduce profit.
5. FOLOSIREA REȚETELOR
Foarte mulți fermieri folosesc anumite forumule (rețete) generale, an după an, cu cantități identice. Principalele motive sunt comoditatea și neîncrederea în companiile care fac analize ale solului.
Dacă rezultatele aplicării unei anumite scheme de fertilizare au oferit rezultate satisfăcătoare odată, de ce să o schimbăm?
Însă, această gândire este foarte greșită – condițiile din câmp sunt într-o continuă schimbare, performanța soiurilor/hibrizilor și producția scontată sunt diferite de la an la an, și dacă aplicarea de îngrășăminte nu este corelată cu această dinamică, formula de acum câțiva ani, ar putea avea rezultate catastrofale în viitor.
SFATUL SPECIALIȘTILOR NOȘTRI:
Aceste formule sau rețete, au rezultate de moment, si în cel mai bun caz oferă un raport producție/cost mediu. Aplicarea corespunzătoare condițiilor din sol, în fiecare an garantează raportul producție/cost cel mai bun. Mai ales, în condițiile fertilizării cu aplicare variabilă, aceste rețete sunt total depășite.
6. INVESTIȚIA ÎN INPUT-URI
Cu toții știm că, dacă facem un calcul al costurilor în input-urile pe un hectar de cultură, costurile cu îngrășămintele reprezintă minim 50% din investiție.
De ce să nu eficientizăm aceste costuri cu îngrășămintele și să nu aplicăm cât trebuie și unde trebuie?
Analiza solului ne spune exact unde trebuie aplicat, ce trebuie aplicat și mai ales, cât trebuie aplicat, în așa fel încât, la recoltare, să avem o profitabilitate mai mare pe aceeași suprafață.
SFATUL SPECIALIȘTILOR NOȘTRI:
Noi recomandăm aplicarea în doze variabile de îngrășăminte, mai ales în situația în care în ultimii ani condițiile de câmp sunt atipice și nu seamănă nici un an cu celălalt, iar adaptarea trebuie să fie făcută rapid, pentru a face diferența între un an profitabil și un an mediu.
CONCLUZII
În concluzie, aplicarea în mod inteligent și responsabil a îngrășămintelor este o practică foarte importantă în fermă. Dacă luăm în calcul ponderea uriașă a costului îngrășămintelor în înfințarea culturilor, este de preferat ca fertilizarea să fie făcută inteligent, cu cât mai repede, cu atât mai bine.