Agricultura joacă un rol vital în asigurarea hranei pentru o populație globală în creștere, dar există o întrebare cheie care planează asupra sectorului agricol: agricultura convențională sau cea conservativă? Ambele abordări au avantaje și dezavantaje, iar alegerea între ele devine crucială în condițiile actuale.
Alegerea între agricultura convențională și cea conservativă depinde de mai mulți factori și poate varia în funcție de obiectivele, resursele și valorile tale.
Condițiile actuale de secetă dar și legislația avantajează fermierii care se îndreaptă spre agricultura conservativă. Agricultura conservativă pune accent pe practici mai tradiționale și sustenabile, a câștigat tot mai mult teren deoarece a răspuns la îngrijorările privind impactul mediului.
În continuare domnul Paolo Barchetta ne răspunde din experiența lui atât ca fermier cât și în calitate de consultant la întrebarea:
De ce să alegem agricultura conservativă? Care sunt avantajele față de sistemul tradițional?
În primul rând are sarcina de a îmbunătăți biodiversitatea, prin procesele ei biologice naturale pe și sub suprafața solului; în prezent se exagerează cu exploatarea terenurilor, sunt tot mai contaminate resursele de mediu, cresc neîncetat costurile de producție, e accentuată volatilitatea piețelor; ca urmare trebuie să regândim modul de a face agricultură, îngrijând mai mult mediul înconjurător – să nu fim exploatatori ci protectori ai acestuia.
Cinci puncte cheie ale agriculturii conservative, NO–TILL sau STRIP–TILL ce ar ajuta modul de a face agricultura de mâine:
Toate acestea par doar vorbe, dar rezultatele se pot vedea imediat, iar în timp se vor traduce la -50/60 % din consumul de energie, -30/35% consum de îngrășăminte și pesticide, + 35% câștig de apă, reducerea orelor de lucru
Toate acestea mi se par ca vor însemna o reducere semnificativă a costurilor de producție.
Dacă vă gândiți bine, acest lucru ajută să fiți mult mai competitivi pe piața de commodities, care este o piață mondială foarte competitivă și neiertătoare. A continua să te plângi, fără a schimba nimic, fără a te implica, înseamnă a renunța. Cred ca acestea sunt doar câteva concepte ce pot face să schimbăm sistemul agricol de astăzi prea intensiv, proiectându-ne în viitor, făcându-ne competitivi pe piață și încercând să fim mai rezistenți la schimbările climatice și, totodată, în conformitate cu noile politici europene de sprijinire agriculturi.
Agricultura conservativă aduce multe economii și beneficii, dar ce soluții aveți la îndemână. Să le luăm pe rând.
STRIP-TILL ce soluție am?
Principala caracteristică a STRIP-TILL este conservarea solului. Prin limitarea lucrului solului la benzi înguste, se reduce eroziunea și se menține structura solului mai stabilă. Utilajul STRIPCAT II care este un sistem de prelucrare a solului specific pentru tehnica STRIP-TILL, dezvoltat pentru a oferi avantaje în ceea ce privește conservarea solului, creșterea randamentelor culturilor și eficiența resurselor agricole.
NO-TILL ce soluție am?
Agricultura conservativă NO-TILL (fără lucrări de întoarcere a solului) este o practică agricolă modernă care se concentrează pe reducerea sau eliminarea lucrărilor de prelucrare a solului în timpul ciclului de producție agricolă.
Conceptul BOSS de la SLY AGRISEM reduce foarte mult îngroparea resturilor vegetale în rândul de semănat. Folosirea de curățătoare de rânduri este opțională, dar permite fermierului să aleagă soluția corectă indiferent de condițiile din teren, atât timp când nici o zi nu este ca cealaltă în câmp.
Caracteristica cea mai importantă a acestei semănători directe este discul cu inclinație dublă care elimină nevoia de forță de apăsare și compactare a brazdei.
Acest lucru oferă o brazdă de calitate: curată și foarte puțin „deschisă” și „închisă” favorizând germinația și dezvoltarea sistemului radicular.
Domnul Paolo Barchetta are o carieră de peste 40 de ani în agribusiness a venit în 2004 în România pentru a se dedica agriculturii bio. Anul trecut experiența acumulată într-o fermă de 5.200 de hectare de teren în județul Timiș, însă toate experiența lui l-a ajutat să acumuleze cunoștințe vaste atât în agricultura convențională și agricultura conservativă.
Abonează-te pentru mai multe informații despre agricultura de precizie: