Cei care prosperă în cultivarea alimentelor înțeleg că incertitudinea face parte din joc, iar vremea nefavorabilă poate lovi în orice moment. Așadar, motto-ul lor este simplu: „Bucură-te de zilele senine, dar fii mereu pregătit pentru provocările care pot apărea.”
Încheierea anului 2023 nu a adus nicio excepție, iar fermierii sunt acum în alertă. Un sondaj recent realizat în Statele Unite și publicat în noiembrie anul trecut arată că cea mai mare îngrijorare a fermierilor pentru 2024 este legată de creșterea costurilor cu inputurile, 36% dintre aceștia menționând acest aspect. Pe locul al doilea se situează creșterea ratelor dobânzilor, cu 25%. Situația nu este mult diferită nici în România.
Plecând de la acest studiu, specialiștii NIK au centralizat mai jos câteva sfaturi pe care fermierii să le aplice în 2024:
Sfatul 1: Fă o analiza a necesarului de îngrășăminte și vezi unde poți să faci economii
Mereu caută să analizezi mai multe aspecte. Nu este vorba doar despre compararea diferiților comercianți. Cei care s-au lovit de nevoia de a lucra eficient știu că trebuie să răspundă la următoarele întrebări în planificarea campaniilor: Planul actual este cel mai potrivit pentru ferma mea? Distribui o cantitate mare în toamnă și apoi înregistrez pierderi în momentul semănatului?
După analiza îngrășămintelor potrivite, analizează și ce poți face ca să reduci cantitatea de îngrășăminte și să rămâi eficient păstrându-ți profitul. Acum sunt MA-uri care te ajută să controlezi secțiunile de distribuție a îngrășămintelor, putând aplica variabil îngrășămintele. Acest lucru îți poate oferi economii la îngrășăminte de până la 50%.
Un astfel de utilaj este VICON, care a ajutat fermierii din fermele unde a ajuns să facă economii între 10 și 50%. Cum s-a întâmplat să ajungă la economii de 50%? Ne-a povestit Augustin Neacșu aici.
Sfatul 2: Analizează costurile cu erbicidele
Erbicidele pot fi analizate din mai multe perspective, incluzând aspecte ecologice, agronomice, economice și de sănătate publică. Aceste unghiuri oferă o imagine completă asupra utilizării erbicidelor și permit luarea unor decizii informate în ceea ce privește reglementarea, utilizarea și promovarea unor practici agricole sustenabile.
Astfel, în analiză, sunt incluse și următoarele întrebări: pentru erbicide poți analiza dacă ai nevoie de atâtea treceri? Ai putea folosi produse diferite? Sau ai putea aplica mai inteligent, protejând totodată mediul înconjurător? În era inteligenței artificiale sunt tot mai multe soluții care pot identifica automat buruienile și stropesc doar acolo unde este nevoie.
Una dintre aceste soluții este Carbon Bee, prin care poți avea controlul asupra buruienilor indiferent de tehnica utilizată și poți ajusta aplicarea erbicidului după cum este necesar. Se urmărește reducerea dozelor de erbicid aplicate și a numărului de treceri, reducând astfel costurile cu până la 85%, dar și impactul negativ asupra mediului.
Sfatul 3: Automatizează cât mai mult din procesele de lucru
Forța de muncă este din ce îm ce mai greu de găsit, fiind adesea obosită, copleșită de multitudinea datelor pe care le are fiecare fermă și mai ales este supusă greșelilor. Astfel, lucrurile care te pot salva în ani grei sunt automatizările.
De la conducerea automată a tractoarelor cu sistemele de ghidare, la sincronizarea automată a datelor și procesarea automată în rapoarte cu ajutorul softurilor de fermă, acestea te ajută să-ți eficientizezi lucrările.
Mulți dintre clienții noștri utilizează Trimble pentru că pot să-l actualizeze pe măsura nevoilor pe care le au. De asemenea, pot sincroniza datele, având acces și la softul Dedicat Trimble AG.
Sfatul 4: Analizează cu atenție achiziționarea noilor utilaje și terenuri.
Pentru fermieri, este crucial să analizeze cu atenție aceste opțiuni, însă în perioadele incerte, prudența este esențială. Extinderea afacerii poate fi o decizie oportună, dar este important să te asiguri că dispui de resursele financiare necesare pentru a susține această creștere în fața provocărilor și schimbărilor condițiilor.
Chiar dacă marginile de profit sunt mai strânse, nu este ca în 2014 sau 2019, spune un profesor de la universitatea din SUA. „Sunt încrezător că bilanțurile sunt suficient de puternice încât să putem trece peste furtună, în principal datorită faptului că mulți fermieri au un capital de lucru bun și bilanțuri solide. Acestea sunt strategii pe care fermierii le-au urmărit în vremuri tulburi și ele dau roade.”
Abonează-te pentru mai multe informații despre agricultura de precizie: